2021 YILI 2.ÇEYREK BÖLGE ANALİZİ

ANKARA’DAN NEREDE ARAZİ ALINABİLİR ?

DODURGA OTOBAN İÇİ:

İmar planının son zamanlarda düzeleceği gibi spekülasyonların ortaya çıkması ile metrekare birim fiyatlarında artış gözlenmektedir.İmar planını hazırlayan şirket ile görüşmeler sonucunda , Ankara Büyükşehir Belediyesi Belediye Meclisi toplantılarında dördüncü çeyrek sonu itibari ile görüşülmesi beklenmektedir.

Fiyat artışının en büyük sebeplerinden biri ise bölgeye yaşanan talepdir.İmar planının bu sene içerisinde düzelme ihtimali,bölgenin konum olarak en iyi alanlar kapsaması ve verilen yüksek emsal oranı (son çıkan 1000’lik imar planına göre) bölgeye olan iştahı artırmaktadır.Özellikle planın içerisinde bulunan 50 metre ve 35 metrelik bulvarlar,ilerleyen zamanlarda Ankara’nın en gözde yeri haline geleceğini desteklemektedir.

İmar planı detayları ise şöyledir; 1.75 emsal konut alanları,2 emsal 35 metrelik ticari-konut alanları,2 emsal 50 metrelik bulvara cephe ticari-konut alanları.

2021 yılının birinci çeyreğine göre karşılaştırma yaparsak yüzde 15-20 oranında bir değerlenme söz konusudur.

YENİ ORHUN MAHALLESİ (ESKİ DODURGA ARAZİSİ) :

Bölge çoğunlukla (p) oranında tarla vasfında arazileri içermektedir.Alanlar Şehitali mahallesi arazisinden ayrılarak yeni kurulan Orhun Mahallesi’ne bağlanmıştır.Otoban dışı olarak tabir ettiğimiz bölgenin en değerli alanlarıdır.Bölge eski Yapracık sol arazisinide kapsamaktadır.3.3 emsal konut alanları ve 1.5 emsal ticari alanlar mevcuttur.

Tarla vasfında olan alanlar diğer bölge arazilerine göre metrekare birim fiyatı olarak aşağıda kalmıştır.Sebebi ise bölgeye olan talebin azalmasıdır.Bu diğer bölgelere göre fiyat bazında düşük kalması aslında fırsat niteleğindedir.Arazi piyasasında bölgede yapılacak olan imar planları ile çok yüksek oranda talep beklemekteyiz.Ciddi oranda kar marjı sağlayabilecek bölgeler arasındadır.2021 birinci çeyreğe göre fiyatlar sabit bir şekilde devam etmektedir.

YAPRACIK (SAĞ TARAF):

Son zamanlarda imarlı alanlara olan yatırımcı isteği bu bölgede de görülmektedir.Özellikle Bağlıca ile birlikte yapılaşmaya devam olarak görülmesi,bölgenin o aksı oluşturmasını sağladı.Ankara Üniversitesi Kök Hücre Hastanesi,MİT gibi projeler bölgeye ilk etkinliği katmıştı.İlerleyen zamanlarda bölgede yapılaşma başlaması halinde çok iyi bir yatırım bölgesi olacağı düşüncesindeyiz.

İmar planı detayları : 2.3 emsal konut alanları , 2.5 emsal ticari-konut alanları

ŞEHİTALİ MAHALLESİ :

Bölge bir dönem 2015-2018 arası hazırlanan imar planları ve Ankara-İzmir otobanı projesi ile birlikte çok iyi bir seviyede talep görüyordu.Yüksek oranlarda yatırımcıya kazanç sağlamıştı.Son zamanlarda bölge popülerliğini yitirmiş durumda.Ankara-İzmir otobanı projesi sürecinin uzaması,villa parsellerinde yapılacak olan emsal oranının artışlarının iptal edilmesi gerilemedeki sebepler oldu.

Bölgede şu anda tek talep gören yerler 3 emsal olan alanlardır.İmar planında yaşanan problemler giderilmiştir ve tapuların üzerinde bulunan şerhler kaldırılmıştır.

2021 ilk çeyreğe göre fiyatlarda sadece 3 emsal olan alanlarda artış görülmektedir.